Vorm met elkaar een koop-coöperatie: bepaal waar je je geld aan uitgeeft, en wat je wilt hebben. Ga uit van het oude gezegde: “Wie Betaalt, Bepaalt”. JIJ betaalt voor alles wat je gebruikt en verbruikt. JIJ betaalt voor de overheid, en alle (zoganaamde) gratis diensten: weet waar je jouw geld aan uitgeeft. Laat je leven niet door handelsreglementen bepalen (‘Codex Alimentarius’ &c); die niet voor jou gelden.
Vorm, samen, een koop-coöperatie: KLANT = KONING - doe het zelf; doe het samen. Zoek samen uit wat het goed-koopste is: het beste, en waar je geld het meest waard is. Vereis dat de toeleveraars aantonen dat de de kwaliteit waar je om vraagt daadwerkelijk bieden. Maak heldere eenvoudige voorwaarden waaraan toeleveraars zich moeten houden; bijvoorbeeld:
- géén kunststoffen/-mest
- geen bestrijdingsmiddelen
- geen bestraling
- géén genetische manipulatie
Maak afspraken met je buren, je buurt, je dorp en je stadswijk. Zoek zelf de boeren op en uit met wie je de oogst wilt delen. Bekijk van welke bedrijven/instanties je voortaan géén klant bent. Bepaal zelf de optimale kwaliteit van je leven, doe het zelf, samen.
Koop op die manier ook de aandelen op van de nutsbedrijven, zoals openbaar vervoer en postbezorging. Koop ook de aandelen op van bedrijven van algemeen nut, zoals “Google”, en maak ze publiek bedrijf. Bepaal dat alléén medewerkers, klanten toeleveraars en verzorgers aandelen mogen hebben. Voorkóm dat buitenstaanders, niet mede-werkers, op je/jullie geld kunnen parasiteren.
Maak een lijst van de telefoondiensten en internet providers : “welke is de beste en het goedkopste?”. Doe dat ook voor de energie en gas en water toeleverende bedrijven, en afvalverwerkers en zo verder. Maak samen afspraken welke kwaliteit ze moeten bieden, en dat je hun werk respectvol wilt belonen. Maar ook hier: koop samen alle aandelen op; en zorg dat niemand op jouw kosten kan parasiteren.
Dit is het voordeel van de koop-coöperatie waar je samen aandeelhebbers van het bedrijf bent. Zodra het bedrijf winst maakt, wordt het goedkoper voor de kopers, en betere beloning voor medewerkers. Toeleveraars die weinig winst maakten krijgen correctie van toeleveraars die teveel winst maakten. Aandeelhouders die er met de winst vandoor gaan, komen niet meer voor; doordat jij dat niet toelaat.
Pas op voor de Koop-Coöp
De Koop-Coöp bepaalt zelf wat ze wil kopen. De Koop-Coöp koopt tot dat doel ook hele bedrijven. Is je bedrijf oneerlijk, te duur, maakt slechte producten of is onzorgvuldig naar medewerkers? Pas dan op, want de Koop-Coöp duldt geen oneerlijke eerloze concurrentie.
De Koop-Coöp verzorgt zelf haar zaken. Internet, telefonie, energie, en alle benodigdheden voor leven. De Koop-Coöp verzorgt het zelf: de beste kwaliteit voor de laagste prijs. De Koop-Coöp heeft geen interesse in dure reparaties en ondeugdelijke producten: wat ze maakt is duurzaam, of wordt tegen kostprijs vervangen.
Heb je een goedlopend bedrijf; maak je goede producten? Dan kan het best zijn dat de HELE Koop-Coöp bij jou klant wordt. Verziek je je zaken, ben je zorgeloos in de omgang? Dan kan het zijn dat je ineens ALLE Koop-Coöp klanten kwijt bent.
De Koop-Coöp klanten zijn zorgvuldig en eigenzinnig. Ze bepalen allemaal zelf welke producten ze willen gebruiken. Ze laten zich geen goedkope zooi aansmeren uit verre landen. Ze weten zelf heel goed dat geld wat in de buurt blijft véél meer waard is.
|
|
Is je restaurant gezond, is de gezondheidszorgpraktijk goed? Het kan zijn dat de Koop-Coöp je hypotheek afkoop, of je instrumentarium voor je wil vervangen. We geloven in het delen van overvloed, en het werken vanuit synergie en coöperatie. Gedraag je je parasitair; verrijk je ten kosten van een ander? De Koop-Coöp doet met jou geen zaken.
Stappenplan
Fase 1
Fase 2
Fase 3
Fase 4
|
|
De Koop-Coöp is direct voorbeeld van de macht van de klant: de klant is (weer) koning. De klant betaalt, dus bepaalt, en laat niet meer van zich profiteren, of op zich parasiteren. Alles wat de Koop-Coöp nodig heeft kopt ze “als één manb/vrouw”; iedereen gaat overstag. Van de ene dag op de andere kopen we niet meer daar waat het ons niet meer bevalt.
Productenlijst
- bankieren
- Aarde-energie
- internet-telefonie
- gezonde voeding
- duurzame waar
- ...
|
|
Koopt de supermarkt niet bij vitale gezonde bio-boeren? Dan doen wij dat wel. Betaalt de supermarkt de boeren weinig maar rekent zelf veel winst? Vaarwel. Is het product goedkoop maar niet goed? Jammer. We verlangen 10 jaar garantie. Gaan de aandeelhouders er met de winst vandoor? Dan gaan wij er ook vandoor.
|