Geloof is vaak bijgeloof
Geloof beschrijft een aanname - alsof zekerheid - van iets wat onbekend is. Als iets bekend is, uit eigen ervaring, dan heb je zekerheid. ls het gaat over wat iemand anders bekend is, gaat het over vertrouwen.. Bijgeloof is een overtuiging ‘dat iets waar is’ van iets wat je niet bekend is.
Veel mensen leven naar wat anderen hebben verteld. Veel mensen leven van het vertellen aan anderen van wat die anderen zouden moeten geloven. (‘waar je in gelooft moet je ook aan geloven’.) Veel mensen leven, en sterven, als gevolg van wat anderen ze vertellen. Het gevolg is dat veel mensen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven.
Het gevolg is dat veel mensen dood gaan door geen andere reden dan (vals) geloof. De kerken van de wereld hebben op deze manier veel doden op hun geweten. Alle regeringsleiders die claimen dat ' god aan hun kant staat' misleiden de bevolking. Regeringsleiders, noch priesters, kunnen spreken namens god (ook al is dat wat ze claimen).
God stamt van een oud Sanskrit woord dat we nu vertalen als het Universum. Dieu, van Deva, ook uit het Sanskrit, vertalen we nu als scheppend vermogen. Het gaat hier om universele onpersoonlijke principes, van de samenhang van het universum. In alles wat je doet heb je zelf met die principes te maken, 'je bent zelf verantwoordelijk voor je omgang met god'.
Omdat het universum universeel is, en schepping een universeel principe, kan niemand het claimen. Iedereen die claimt het beter te kennen, of te mogen gebruiken, misleidt andere mensen. Iedereen leeft op basis van deze universele principes, en kan leren om er (beter) mee te werken. Kerken hebben daarmee geen claim op 'geloof'. Geloof, en keuze vrijheid, zijn elk een puur persoonlijke beleving.
Er zijn veel mensen die anderen die (Keuze) Vrijheid willen onthouden, of ontnemen. Het is vergelijkbaar met ouders die hun kinderen niet laten opgroeien, in puberteit, naar een eigen beleving. Regeringsvormen hebben daarin overeenkomsten in hun verschillen, in de mate waarin mensen als ‘volwassen’ (autonoom worden beschouwd en behandeld. Regeringen - en andere vormen van leiderschap - claimen een rol en functie (‘ouderschap’) over anderen, die ze in feite niet hebben.
Geloof wordt gemanipleerd
Geloof gaat over de wilsoplegging van één persoon op een andere. Die is te zien bij ouders die hun kinderen niet ‘laten opgroeien’ tot zelfstandigheid. In meer extreme vorm is dat Slavernij, de meest extreme vorm is Totalitarisme. Kerken zijn de politieke organisaties waardoor geloof (wilsoplegging) systematisch wordt beoefend.
Staat, kerk, leger en bankiers zijn niet van elkaar te scheiden. De staat formuleert wetten, ‘waaraan de mensen geloven door erin te geloven’. De kerk formuleert overtuigingen waardoor mensen in/aan onwerkelijke dingen gaan geloven. De banken geven de overtuiging dat geld - aardse materie - werkelijke waarde zou vertegenwoordigen. De legers worden betaald met dat symbool (geld - bank) op basis van overtuiging (misleiding - kerk) medemensen (wet - staat) te doden.
Op de achtergrond is te zien dat er geen verschillen zijn tussen staten, kerken, banken en legers. Elke mens is deel van de mensheid, deel van alle vormen van leven, van de Aarde, van het uniVersum. Elke mens is deel van het uniVersum, en daarvan een directe tastbare manifestatie: dat heet ook wel het “deel zijn van god”, of “paus”: manifestatie van het uniVersum. Dat ook alle volken en hun geloven hetzelfde zijn is wel te zien in de religies (verbondenheden), maar niet in de kerken (verschillende verschijningsvormen).
Islam is ontstaan vanuit Christendom (Mohamed was de griffier van de rijkste non in de streek). Christendom is het Romeinse Leger, nu in de vermomming van het geloof van slaven wat ze in een opstand overwon. Judaïsme is een vorm van het oude Egyptische geloofs=regeringsysteem. Ze zijn allemaal, nog steeds, verbonden in dezelfde onderliggende structuren.
Al deze geloven zijn in hun symbolen verbonden. De verhalen over Jesus (Horus, en anderen) zijn personificaties van bewegingen van de Zon. Het verhaal van Judas gaat over de 30 manen voordat de Zon solstitium bereikt en ‘sterft’; Judas vertegenwoordigt de maand van sterrebeeld Scorpio. Lucifer verwijst naar de planeet Venus, waarover Immanuel Velikovsky de details heeft beschreven.
- babylon = verwarring = chaos = scheppend vermogen
- lucifer = lichtbrenger = morgenster = planeet Venus
(Venus is een planeet die - van achter Jupiter - op later moment in ons zonnestelsel binnenkwam.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky
Worlds in Collision - Immanuel Velikovsky | uitleg waarom men Venus vreest.
Het katholicisme kreeg haar symbolen van Mithras; het is een geloof in Lucifer (Venus, Ishtar, Isis, de morgenster - de paneet). Het ‘eten van het lichaam en het drinken van het bloed’ - ritueel kannibalisme - is later ingevoegd in een geloof wat in de grondbeginselen stelt “niet doden”. In de oorspronkelijke tekst stat dat het brood wordt gebroken (als symbool dat het lichaam van Jesus werd gebroken) en wijn wordt uitgegoten (als symbool van het bloedverlies van Jesus); het eten en drinken - kanibalisme - is pas later toegevoegd.
Een voorbeeld van zo’n groep is Skepsis. Dit is een kleine groep van luide lieden ‘die het goed bedoelen maar verkeerd begrijpen’. Deze mensen denken dat wat zij weten ook voor anderen moet gelden; het model van ‘bijbelvast denken’. Het gevolg is dat zij anderen willen ‘dwingen’om te leven naar wat zij (Skepsis) begrijpen; de parabel van Prokrustes beschrijft dit.
Leven gaat over het leren van fouten; ziek worden en dood gaan zijn daar deel van: symptomen. Beide zijn typerend voor persoonlijke beleving.
Leven gaat over het leren werken met eigen, vrije, keuze. Dat wordt in onze samenleving steeds beter begrepen. Daarom kent onze maatschappij vrijheid van mening. En (vooral sinds de holocaust) recht op eigen lichaam.
De vereniging tegen kwakzalverij stelt dat ze misbruik van macht willen vookomen. Maar het is een misbruik van macht (luidheid) om anderen hun vrije keuze te willen verbieden. De leden van deze groep bedoelen het goed maar begrijpen het universum te weinig. Leven onderscheidt zich, juist, door vrije keuze, en is niet te begrijpen vanuit modellen van Dode Materie.
Een typisch voorbeeld van de betekenis van geloof is te zien in een citaat van Richard Dawkins: “ik geloof dat wetenschap...”. Denken, voelen, willen en zijn, zijn verweven. Elke laag van betrokkeneheid/bewustzijn biedt ons een andere beleving. Geloof is een manier van denken om in het onbekende verbanden te onderkennen die de gaten in dat wat ons bekend is helpen overbruggen.
Geloof is een aanname over een beleving die je zelf niet hebt kunnen ervaren, waarvoor je de verhalen van een ander voor waar houdt; ook al heeft die daarmee zelf ook geen ervaring.
Skepsis is overtuiging
Skepsis is een kleine groep van luide lieden die het goed bedoelen maar verkeerd begrijpen. Leven gaat over het leren van fouten; ziek worden en dood gaan zijn daar deel van: symptomen
Leven gaat over het leren werken met eigen, vrije, keuze. Dat wordt in onze samenleving steeds beter begrepen. Daarom kent onze maatschappij vrijheid van mening. En (vooral sinds de holocaust) recht op eigen lichaam.
De vereniging tegen kwakzalverij stelt dat ze misbruik van macht willen vookomen. Maar het is een misbruik van macht (luidheid) om anderen hun vrije keuze te willen verbieden. De leden van deze groep bedoelen het goed maar begrijpen het universum te weinig. Leven onserscheidt zich, juist, door vrije keuze, en is niet te begrijpen vanuit modellen van Dode Materie.
|